woensdag, oktober 20, 2004

Groen tarief ?

Tot mijn grote verbazing, vernam ik dat de energiebedrijven Cogas en Essent de tarieven voor groene stroom volgend jaar niet zullen verhogen. Door het wegvallen van subsidie op groene stroom door de overheid, zou de prijs eigenlijk moeten toenemen. “Maar door een aantal efficiencyslagen en nemen van interne maatregelen hoeft de prijs volgend jaar niet te worden verhoogd” aldus een woordvoerder van Cogas.

Dat laatste is toch merkwaardig te noemen. Zoals gelukkig nog velen hebben ook wij bewust niet gekozen voor groene stroom omdat die onbetrouwbaar, onbetaalbaar, vaak niet eens groen is (biomassa) en er gesjoemeld zou worden met certificaten. Daarnaast is het aandeel CO2 uitstoot door menselijk handelen absoluut verwaarloosbaar. Kortom: het kost de belastingbetaler onevenredig veel geld en het levert helemaal niets op. Helaas zijn er nog geen energiebedrijven die alleen nucleaire stroom leveren. De veiligste, schoonste, goedkoopste en betrouwbaarste manier van energieopwekking. Zodra die zich aandient zullen wij direct overstappen.

Ik verwacht van een energiebedrijf dat zij overigens altijd doelmatig en effectief werkt en dus tegen een zo laag mogelijk prijs de maximale kwaliteit levert. Zeker omdat de liberalisering van de energiemarkt sinds 1 juli 2004 een feit is. Nu de prijs voor groene stroom door het nemen van efficiencymaatregelen gelijk kan blijven, kan de prijs voor ´grijze´ stroom dus ook omlaag. Anders is hier sprake van prijsdiscriminatie en dat lijkt me niet de bedoeling.

Geen opmerkingen: