maandag, oktober 18, 2004

Nieuw: biologische spijkerbroek!

De Stichting Max Havelaar omschrijft zichzelf als 'een organisatie die een keurmerk verleent aan alle producten die door firma's onder eerlijke handelsvoorwaarden zijn ingekocht'; het assortiment van Max Havelaar bestaat inmiddels uit koffie, thee, cacao, bananen en honing.

Als klap op de vuurpijl komt Max Havelaar met een nieuw product. Binnenkort worden er kledingstukken bestaande uit biologische katoen aan het huidige productengamma toegevoegd. Althans dat is het plan van de Stichting Made By. Katoen wat niet behandeld is met bestrijdingsmiddelen is beter voor het milieu en ook nog eens goed voor de boeren in de Derde Wereld. Het is allemaal veel ´socialer´ aldus de woordvoerder van Made By.

Erg realistisch is het allemaal niet. De opbrengst van een katoenveldje dat wel met bestrijdingsmiddelen is behandeld zal jaarlijks een hogere productieopbrengst genereren dan een veldje dat niet is bespoten. Omdat er voor de vervaardiging van een kledingstuk dezelfde hoeveelheid katoen nodig is zal de biologische tuinbroek wel erg duur worden.

De vraag is of de consument bereid is dat er voor te betalen. De verwachting is van niet. Gezien het matige succes van de zogenaamde EKO producten (zie ook artikel EKO melk van juli op deze site). Dus moeten de boeren en het productiepersoneel in de confectie centra´s veel harder ploeteren.

Om de boeren in de Derde Wereld echt te helpen kunnen zij beter genetisch gemodificeerde katoen gaan verbouwen. Daarbij heb je gegarandeerd de hoogste productieopbrengst jaarlijks en zijn zij veel minder afhankelijk van de grillen van het weer. Het is goed voor de beurs van de boeren en misschien kan de prijs van de kleding dan juist wel omlaag. En dan is iedereen weer tevreden.

Geen opmerkingen: