zondag, juli 25, 2004

EKO melk

Al jaren slaan EKO producten niet of nauwelijks aan in Nederland. Gewoon omdat het resultaat door de markt wordt bepaald. De markt zit er niet op te wachten. Consumenten kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding en vinden de producten dan simpelweg te duur. Zeker in deze magere tijden.

De Stichting Natuur en Milieu Overijssel wil nu dat kinderen op alle basisscholen in de provincie biologische schoolmelk gaan drinken. Doel van dit project is om de kinderen kennis te laten maken met biologische producten. De Provincie Overijssel subsidieert het project en kinderen van groep 7 en 8 mogen dan straks op excursie naar een biologisch bedrijf.

Dus van uw en mijn belastinggeld wordt er derhalve concurrentievervalsing gepleegd om dit demagogische en drammerige project tot een succes te maken. De overheid moet zich niet bemoeien met de keuzes van haar burgers. Die weten zelf heel goed wat ze wel en niet willen. Eigen verantwoordelijkheid heet dat. 


Om de milieuridders toch enigszins tegemoet te treden bied ik een alternatieve invulling. Bied de keuzevrijheid op school uit zowel biologische als gewone melk. Verreken de meerprijs van de biologische melk in de ouderbijdrage van de kinderen wiens ouders willen dat ze aan de EKO moeten. Kinderen die geen biologische melk willen drinken betalen dus niets. En de belastingbetaler ook niet.


Geen opmerkingen: